Deel dit artikel met vrienden of collega's

UPDATE 31 maart: De Corona maatregelen zijn voor kappers en schoonheidsspecialisten tot 28 april verlengd. Lees hier ons laatste artikel over de persconferentie van Rutte en alle ins & outs van de verlengde maatregelen.

Er gaan veel vragen rond over het wel of niet sluiten van kappers. Waarom zijn kappers nog open, corona heeft Nederland toch nog lang niet verlaten? Zo luidt een veelgestelde vraag. Wij brengen je de laatste stand van zaken.

Ik lees nieuwsberichten dacht kappers dicht zijn in Nederland vanaf 18 maart. Klopt dit?

Nee. Er zijn op dit moment geen overheidsmaatregelen tegen het bezoeken van kappers. Sommige kappers hebben uit voorzorg zelf besloten te sluiten. Maar andere kappers zijn gedurende het coronavirus open of komen zelfs aan huis. Daarbij is het voor jou als klant heel belangrijk dat je, wanneer je besluit te gaan, zeker weet dat de behandeling zo veilig mogelijk gebeurt. Lees hier hoe je tijdens de corona uitbraak veilig je kapper of schoonheidsspecialist kan bezoeken.

Waarom was er deze week zoveel ophef over het mogelijk sluiten van kapperszaken tijdens corona?

Er was deze week veel discussie over het wel of niet sluiten van kappers. De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) deed een persbericht de deur uit met een advies. Zij adviseerde veel kappers om tot en met 6 april de deuren te sluiten, omdat de organisatie “meerdere malen aan de overheid heeft gevraagd om duidelijkheid te geven de kappersbranche, maar dit nog steeds niet gekregen“.

Het ging de branche vooral om duidelijkheid en veiligheid voor het eigen personeel. Kappers waren vrij om dit advies te volgen of niet. Het advies werd later weer ingetrokken. Waardoor op dit moment de conclusie is: kappers mogen open zijn en klanten ontvangen.

Waarom zijn sommige kappers dan toch dicht gegaan?

Sommige kappers zijn inmiddels wel gesloten, omdat zij vinden dat ze de gezondheid van hun personeel en klanten niet kunnen garanderen. Een salon mag zelf besluiten of zij open zijn of sluiten. Steun als klant vooral het besluit van je vaste salon. Door de beslissing niet te betwisten. Maar bijvoorbeeld ook door je producten bij de salon te blijven bestellen, of op een andere manier salons een hart onder de riem te steken, tijdens deze moeilijke tijden voor bedrijven.

Ga vooral niet ten koste van alles naar een kapsalon, behalve als je zeker weet dat alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, om de kans op coronabesmetting zo klein mogelijk te maken, bijvoorbeeld door de artikelen van Salonkiezer te lezen en de officiële regels van het RIVM nog een keer door te nemen

Gaan kappers later deze week wel dicht of blijven kappers open gedurende corona?

Op dit moment is er dus geen regel die zegt dat kappers niet open mogen zijn. En er is nu ook geen aanleiding om ervan uit te gaan dat dit snel verandert.

Als je besluit in tijden van het coronavirus naar de kapper te gaan, dan kun je er zelf veel aan doen om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Lees je hiervoor goed in door de artikelen van Salonkiezer te lezen, waarin adviezen staan hoe je jezelf als klant kan beschermen. Deze worden doorlopend geüpdate op basis van de laatste voorschriften.

Download gratis onze poster voor salons die open zijn. Geef klanten een veilig gevoel door te laten zien welke maatregelen je hebt getroffen.

Kan ik zolang de kappers open zijn veilig een afspraak maken voor een knipbeurt?

In omringende landen, zoals België en Italië, zijn kappers voor het grootste gedeelte open. Daarbij worden klanten vaak een-op-een ontvangen. Zolang de kapsalon zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt, wordt verspreiding van het coronavirus tot een minimum beperkt. Ook in Nederland hanteren veel salons vergelijkbare regelingen. Daarnaast zijn er veel thuiskappers actief.

Het risico op besmetting is niet helemaal uit te sluiten, maar wel tot een minimum te beperken. Weten hoe je je bezoek het beste kan voorbereiden? Lees hier hoe je veilig je kapper of schoonheidsspecialist kan bezoeken.


Maar hoe zit het met de anderhalve meter afstand tussen mij en mijn kappers?

De overheid heeft duidelijke gezondheidsadviezen naar buiten gebracht, waar ook kappers die open zijn (evenals bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten en nagelsalons) , zich aan moeten houden. Het advies dat het moeilijkste is op te volgen is het houden van anderhalve meter afstand van je medemens. Hoe doe je dat?

De kans om een-op-een besmet te worden is het grootste via direct lichamelijk contact, omdat het coronavirus alleen goed overleeft op het lichaam. De anderhalve meter afstand is vooral bedoeld voor grote groepen, omdat het coronavirus bij bijvoorbeeld hoesten of niezen heel kort door de lucht bewegen, tot een maximum van anderhalve meter. Waardoor je in één klap een grote groep mensen kan besmetten. Voor jouw bezoek aan de kapper is het vooral belangrijk dat jullie allebei geen ziekte symptomen vertonen en geen lichamelijk contact hebben.
Lees hier alles over houden van de anderhalve meter afstand tussen jou en je behandelaar.

Deel dit artikel met vrienden of collega's

Laat een Reactie achter

  1. Update: kapsalons blijven tóch open, wel met uitgebreide voorzorgsmaatregelen aldus de kappersbranchevereniging ⋆ Salonkiezer.nl

    […] 16 maart, adviseerde ANKO de kapperszaken nog om de deuren te sluiten (lees hier het volledige bericht). Dit besluit kwam voort uit het advies van ‘Den Haag’ om minimaal anderhalve meter afstand te […]

  2. Kapsalon in Haren blijft open: ‘klanten worden apart gezet’ ⋆ Salonkiezer.nl

    […] geweest over het wel of niet moeten sluiten van de kapperszaken. Onder meer door een advies van de kappersbranchevereniging wat later weer werd ingetrokken. Waar de ene kapperszaak het besluit van hogere hand niet afwacht […]

  3. Kelley Beaumont

    I read this post fully concerning the difference of latest and earlier technologies, it’s awesome article.