Deel dit artikel met vrienden of collega's

Wie kent ze niet, de lichtblauwe lampen van de zonnebank. Het is dé manier om 365 dagen per jaar een mooi ´gezond´ bruin kleurtje te hebben. Met alleen zomervakantie en een wintersport red je dat namelijk meestal niet. Naast dat je mooi bruin wordt is een sessie onder de zonnebank ook heerlijk ontspannend; het geeft je echt een gevoel van rust en je voelt je ook weer een stuk beter door de mooie tint die je hebt opgedaan. Maar hoe lang mag je eigenlijk onder de zonnebank en waar moet je op letten wanneer je voor het eerst onder de zonnebank gaat? In deze blog geven we de beste tips en richtlijnen, zodat jij perfect voorbereid naar de zonnestudio gaat.

Tip 1: Lees de gebruiksaanwijzing van de zonnebank

Ga je voor het eerst gebruik maken van een zonnebank, lees dan eerst goed de gebruiksaanwijzing van de bank. Hierin staan allerlei bruikbare tips voor het verantwoord gebruiken van het apparaat. Bij de zonnestudio zelf vragen de werknemers altijd of het je eerste keer is of dat je al vaker onder de zonnebank hebt gelegen. Indien het de eerste keer is, zullen zij je altijd advies geven. Uiteraard is het altijd mogelijk om hen om persoonlijk advies te vragen. Aan de hand van het gegeven advies en jouw specifieke huidtype kun je bepalen hoelang je de eerste keer onder de zonnebank mag en hoe je je zonnebankkuur het beste opbouwt. 

Tip 2: Bepaal vooraf je huidtype

Het is heel belangrijk om vooraf je huidtype te bepalen. Jouw specifieke huidtype bepaalt namelijk hoelang je onder de zonnebank mag. Heb je huidtype 1 dan zal je voor een minder sterke bank moeten kiezen dan wanneer je huidtype 4 hebt.

Huidtype 1:

Je hebt een zeer lichte huid en wordt over het algemeen niet snel bruin. Je ervaring heeft je geleerd dat je niet al te lang in de zon kunt en je je altijd heel goed moet insmeren. Dit huidtype komt veel voor bij mensen met sproeten en/of rood haar en lichte ogen. Vaak verbrand je al vrij snel. Voor mensen met dit huidtype raden we dan ook af om gebruik te maken van de zonnebank.

Huidtype 2:

De mensen met huidtype 2 hebben vaak een lichte huid, blond haar en lichte ogen. De ervaringen in de zon hebben je geleerd dat je langzaam maar steady bruin wordt, maar je jezelf wel heel goed moet insmeren, omdat je vaak wel snel verbrand. Het is heel belangrijk om je zonnebankkuur zorgvuldig op te bouwen en vooral de eerste sessie kort te houden. Smeer je goed in en vraag aanwezige werknemers om een persoonlijk advies.

Huidtype 3:

Heb je een lichte tot getinte huid, donkere ogen en word je snel bruin en verbrand je niet snel, dan heb jij zeer waarschijnlijk huidtype 3. Smeer je voor je eerste zonnebanksessies altijd even in en gebruik nadien een goede crème om je huid goed te verzorgen.

Huidtype 4:

Je hebt een getinte huid, donkere ogen, donker haar, word snel bruin en verbrand doorgaans niet snel wanneer je in de zon ligt (uiteraard moet je je altijd wel goed blijven insmeren). Je kunt heel goed tegen de zon en zonlicht doet je huid goed; allemaal typische kenmerken voor huidtype 4. Ook al heb je dit huidtype, smeer je toch altijd goed in om je huid te beschermen en te verzorgen.

“Wist jij dat zonnebanken tot 18 jaar verboden is? Jouw eerste bezoek aan de zonnestudio zal dus pas op je 18e zijn”

Tip 3: Stel een zonnebankkuur samen en bouw deze langzaam op

Het is heel belangrijk om je zonnebankkuur langzaam op te bouwen. Je huid moet immers eerst goed wennen aan de zon. Even snel voor je vakantie nog een kleurtje opdoen met een paar zonnebanksessies is er dus ook echt niet bij! Start je kuur met een sessie van enkele minuten onder de zonnehemel. De week daarna kun je wellicht wat langer. Hoelang je precies mag is afhankelijk van je huidtype. Houd op jaarbasis ook een maximum aan van vijf kuren van tien behandelingen voor mensen met huidtype drie of vier. Heb je huidtype één of twee, dan ligt het aantal sessies op jaarbasis lager. Vraag hierover altijd advies bij de experts van de zonnestudio bij jou in de buurt. Idealiter wil je samen met hen de zonnebankkuur opstellen.

Voorbeeld van zonnebankkuur

Huidtype 2Huidtype 3Huidtype 4
Week 15-9 min9-14 min14-20 min
Week 210-15 min15-20 min21-26 min
Week 316-21 min21-26 min27-32 min
Week 422-27 min27-32 min33-38 min

Tip 4: Draag de speciale zonnebankbril voor bescherming van je ogen tegen de UV-stralen

Wanneer je de cabine binnenloopt waar de zonnebank staat, zie je altijd een brilletje liggen. Deze speciale zonnebankbril beschermt je ogen tegen de UV-stralen die de bank afgeeft. Deze UV-straling kan je netvlies beschadigen. Gebruik daarom altijd deze bril en kijk nooit zonder bescherming in de felle lampen!

Tip 5: Luister naar je lichaam

Een zeer belangrijke tip! Blijf altijd heel goed naar je lichaam luisteren. Begint je lichaam na enkele minuten gedurende de eerste of volgende sessies te prikken of te jeuken? Stap dan direct onder de zonnebank vandaan, ook al is de timer nog niet afgelopen. Ondanks dat je je huidtype hebt bepaald, blijft iedere huid uniek. Blijf hier altijd scherp op. Na de sessie kun je altijd de experts van de zonnestudio om advies vragen n.a.v. je ervaring.

Tip 6: Smeer je na de zonnebankkuur in met een vocht inbrengende crème of lotion

Smeer je huid na de zonnebankkuur in met een vocht inbrengende lotion of crème. Dit is heel belangrijk voor de verzorging en conditie van je huid. Vooraf hoef je je niet in te smeren met een zonnebrandcrème. De hoeveelheid licht die de bank afgeeft is afgestemd op jouw huidtype. Omdat het type bank en de kuur is afgestemd op jouw huidtype, is deze bescherming niet nodig. Sterker nog, dit zou het effect van de zonnebank alleen maar verminderen. Wat we wel erg aanraden is om na de kuur je huid goed in te smeren met een vocht inbrengende crème of lotion om uitdroging en snelle veroudering van de huid te voorkomen.

Tip 7: Gebruik geen cosmetica of parfum wanneer je onder de zonnebank gaat

Het gebruik van cosmetica of parfum in combinatie met de UV-straling van de bank kan huidirritaties veroorzaken. Het is dus van groot belang dat je voorafgaand aan je bezoek aan de zonnestudio je make-up hebt verwijderd en geen luchtje op hebt gedaan of deze hebt afgewassen.

Tip 8: Wees geduldig met het resultaat

Als je aan de start van je zonnebankkuur staat is het goed om je te beseffen dat je niet direct resultaat hoeft te merken na je eerste minuten onder de zonnehemel. Zonnebanken gaat om geduld hebben. Het zal dan ook even duren voordat je wat kleur krijgt. Dit is ook niet gek, want je eerste sessies zullen ook wat korter van duur zijn én het zou niet best zijn wanneer je direct heel bruin zou worden. Het dringende advies is dan ook: wees geduldig en houd je aan het schema dat vermeldt staat bij tip 3! Ook indien je last krijgt van prikkende huid en/of irritaties, stap direct onder de bank vandaan. Gezondheid gaat altijd voor schoonheid!

Tip 9: Ga in geval van medicijnengebruik altijd eerst langs de huisarts

Indien je gebruik maakt van medicijnen, is het ten zeerste aangeraden om eerst een bezoek aan de huisarts te brengen. Er zijn namelijk medicijnen die je overgevoelig maken voor UV-licht. Mocht je na de eerste zonsessie een van de onderstaande reacties vernemen, ga dan direct naar je huisarts. Hij/zij zal je advies kunnen geven over het wel of niet doorzetten van je zonnebankkuur:

  • Roodheid
  • Huidirritatie
  • Eczeem
  • Ontstekingen
  • Blaren

Tip 10: Ga altijd naakt onder de zonnebank

Het advies is om altijd naakt onder de zonnebank te gaan. Dit is het gemakkelijkst wat betreft zweten in je ondergoed én ondergoed kan warm worden, waardoor je huid kan verbranden. Dit is voornamelijk het geval bij zijde ondergoed. Probeer dit dan ook altijd te vermijden. Vind je het onprettig en wil je het liefst de eerste paar keer nog wel je ondergoed aanhouden? Gebruik dan geen zijde! Een aanrader is om een bh met afneembare bandjes te dragen. Zo word je mooi egaal bruin en heb je geen ‘bandjes’.

Maak voor je eerste keer zonnebank een afspraak bij de zonnestudio bij jou in de buurt via Salonkiezer.nl

Heb je de minimale leeftijd van 18 jaar en wil je graag voor de eerste keer onder de zonnebank? Zoek dan op Salonkiezer naar de beste zonnestudio bij jou in de buurt. Maak gebruik van het filter, voeg je postcode of woonplaats in, en je vindt alle dichtstbijzijnde zonnestudio’s. Kies jouw favoriet en maak direct een afspraak. Veel zonplezier gewenst!


Nog meer leuk nieuws om te lezen

Deel dit artikel met vrienden of collega's

Laat een Reactie achter