Deel dit artikel met vrienden of collega's

Voor vrouwen zijn goed verzorgde handen en nagels een absolute must. Een mooie set kunstnagels kunnen hier perfect aan bijdragen. Je hebt hierbij de keuze uit acrylnagels en gelnagels. Deze kunnen met of zonder verlenging van je eigen nagels aangebracht worden in alle gewenste kleuren. De mogelijkheden zijn ongekend; versier je nagels met glitter, nail art of French manicure en hou je vooral niet in. Maar waar is de beste keuze voor mijn nagels? Wij geven je de ins en outs over acrylnagels en gelnagels. Na het lezen van deze blog weet jij een goede keuze te maken en kun je van je nagels prachtige kunstwerken laten maken. 

Waarom zou ik kunstnagels laten zetten?

De meest voorkomende redenen voor het zetten van kunstnagels zijn: korte lelijke nagels, gescheurde nagels of gebroken nagels. Dit is flink balen natuurlijk en totaal niet representatief voor mooi verzorgde vrouwen handen. Is dit bij jou het geval, dan zijn kunstnagels de perfecte oplossing. Kunstnagels zijn sterke, mooie nagels die je handen weer een mooie look geven. Je nagels zullen niet meer breken en je kunt er weken lang plezier van hebben. Daarnaast zitten kunstnagels de groei van je eigen nagels niet in de weg. Deze blijven namelijk gewoon doorgroeien terwijl je kunstnagels hebt. Bij het zetten van kunstnagels heb je de keuze tussen acrylnagels en gelnagels. Om een goede keuze te maken is het belangrijk om de verschillen tussen beide te weten en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat zijn acrylnagels?

Acrylnagels zijn kunstnagels die op de natuurlijke nagels worden aangebracht. Acrylnagels zijn een combinatie van een poeder en een vloeistof dat samen hecht tot een vloeibaar bolletje. Vervolgens wordt dat kneedbare bolletje gevormd tot een kunstnagel, welke vervolgens zal uitharden in de open lucht.

Het zetten van acrylnagels

Voordat de nagelstyliste de acrylnagels zet, worden je handen gedesinfecteerd, je nagelriemen teruggeduwd en je nagels lichtjes gevijld. De nagelstyliste zal vervolgens vragen of je een tip of een verwijderbaar sjabloon als verlenging voor je nagels wil. Zodra de verlenging is aangebracht, zal de nagelstyliste aan de slag gaan met de acryl. De kunst gaat nu daadwerkelijke beginnen. De acryl wordt in de gewenste vorm aangebracht. De acrylnagel is nu volledig aangebracht en dient nu nog uit te harden door blootstelling aan de buitenlucht. Zodra de acryl voldoende droog is, zullen je nagels gevijld en gepolijst worden.

Wat zijn gelnagels?

Gelnagels worden doorgaans gezien als de meest natuurlijke vorm van kunstnagels. Ze worden gebruikt als een versteviging voor de natuurlijke nagels. Bij gelnagels wordt er een kant en klaar stofje op de nagels gelakt. Door middel van een UV-lamp dient het vervolgens uit te harden en vast te blijven zitten. Je hebt de mogelijkheid om de nagels alleen te verstevigen en/of te verlengen. In geval van verlenging zal er gebruik worden gemaakt van een kunstnagel. Ook bij gelnagels zijn de mogelijkheden wat betreft kleuren en glitters eindeloos.

Mooie gelnagels

Het zetten van gelnagels

Wil je graag verstevigende gelnagels, dan wordt de gel alleen op de nagels aangebracht. Voor verlenging van de nagels wordt er gebruik gemaakt van tips of sjablonen. De gebruikte gellak is een stroperig substantie die onder UV-licht uithard. Dit in tegenstelling tot het poederige acryl dat in de buitenlucht uithard.

Voor het aanbrengen van gelnagels worden de handen eerst gedesinfecteerd. Vervolgens worden ook de nagelriemen lichtjes teruggeduwd en de natuurlijke nagel wordt mooi gevijld, gereinigd en licht opgeruwd zodat de gel goed blijft zitten. Kies je voor verlenging, dan worden nu de tips of sjablonen aangebracht. Zodra dit gebeurt is word je de keuze voorgelegd of je voor een French manicure gaat, een roe nagelbed, een wit randje of voor naturel nagels. Vervolgens wordt de gel in meerdere lagen aangebracht, waarbij per laag de nagels enkele minuten onder een LED/UV-lamp worden gehouden om uit te harden. De overgebleven plak laag op de zojuist aangebrachte gelnagel wordt verwijderd, waarna de nagel in het gewenste model wordt gebracht. Afhankelijk van de gewenste look wordt er afsluitend een laag blanke gel, kleur, glittergel of nail art aangebracht. Zodra de behandeling klaar is, worden je handen en nagelriemen voorzien van een verzorgende olie.

Wat is het verschil tussen acrylnagels en gelnagels?

Je bent er over uit dat je mooie nagels wilt, maar kies je nu voor acrylnagels of voor gelnagels? En wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen beide. Enkele verschillen zijn hierboven al genoemd, maar we zetten graag de voor- en nadelen van beide even voor je op een rijtje.

Voordelen van acrylnagels

 • Acrylnagels zijn erg stevig
 • Acrylnagels zijn enorm hard, waardoor ze minder kwetsbaar zijn
 • Ze kunnen gedurende een lange tijd gedragen worden

Nadelen van acrylnagels

 • Door de harde materie worden acrylnagels vaak als dik ervaren
 • Acrylnagels zijn niet flexibel en buigen dus niet mee. Bij zwaar stoten kan de nagel ombuigen en lelijke breuken gaan vertonen, wat je natuurlijk niet graag wil
 • Acrylnagels hebben weinig tot geen glans. Wil je dit graag, dan zal je extra nagellak moeten gebruiken
 • Het aanbrengen van acrylnagels gaat gepaard met penetrante chemische geuren, wat vaak als onaangenaam wordt ervaren

Voordelen van gelnagels

 • Gelnagels zijn zacht, buigzaam en flexibel. Hierdoor zullen ze minder snel breken
 • Gelnagels zien er doorgaans natuurlijker uit dan acrylnagels
 • Eindeloze mogelijkheden m.b.t. kleur en nail art
 • Hebben een mooi glanzend oppervlak
 • Het zetten van gelnagels gaat minder gepaard met onaangename chemische geuren

Nadelen van gelnagels

 • Doordat gelnagels minder robuust zijn dan acrylnagels, zijn ze ook iets minder goed bestand tegen stoten
 • Tijdens het aanbrengen van de diverse lagen zal je hand per aangebrachte laag onder de UV-lamp gehouden moeten worden. Bij acrylnagels zit de laag er in één keer op. De gehele behandeling duurt bij beide ongeveer even lang.

Zijn kunstnagels slecht voor je eigen nagels?

Wanneer gelnagels op gezonde en goed verzorgde nagels worden geplaatst door een professionele nagelstyliste, dan zal dit doorgaans je nagels niet beschadigen. Daarentegen kan het in sommige gevallen toch verstandig zijn om je nagels na het verwijderen van de kunstnagels toch wat extra verzorging te geven. Enkele voorbeelden hiervan zijn in het geval van allergie voor kunstnagels, wanneer de kunstnagels slecht geplaatst zijn, wanneer er onvoorzichtig is omgegaan met de kunstnagels of bij verkeerd verwijderde kunstnagels.

De voorkeur

Het uitspreken van een voorkeur voor óf gelnagels óf acrylnagels ligt volledig bij jezelf. De voorkeuren zullen ook van nagelstyliste tot nagelstyliste weer verschillen en zij zijn uiteindelijk de verantwoordelijke die de klant adviseert. We hebben de voor- en nadelen van beide type kunstnagels in ieder geval voor je naast elkaar gelegd zodat je zelf ook een gedegen keuze kunt maken. We adviseren je hierbij wel altijd om je nagelstyliste om advies te vragen. Heb je ze eenmaal laten zetten, ga er dan altijd zorgvuldig mee om.

Vind de nagelstyliste bij jou in de buurt en maak direct een afspraak

Ben jij er zeker van dat je mooie kunstnagels wil laten zetten en ben je hiervoor opzoek naar een goede nagelstyliste dicht bij jou in de buurt? Op Salonkiezer vind je eenvoudig en snel jouw favoriete nagelstyliste en maak je direct een afspraak. Zo eenvoudig is het!

Deel dit artikel met vrienden of collega's

Laat een Reactie achter