Deel dit artikel met vrienden of collega's


Premier Rutte kondigde vanavond (woensdag 30 september) aan dat dringend wordt geadviseerd om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes, waaronder contactberoepen. Het advies geldt voor zowel het personeel, als jou als klant.

Wat betekent dit advies voor jouw bezoek aan kapsalons, schoonheidsspecialisten, masseurs en andere contactberoepen? Is het nou verplicht, of is het een advies, wat je theoretisch naast je neer zou kunnen leggen?

Mark Rutte: dringend advies aan heel om Nederland mondmasker te dragen bij bezoek aan kapper, schoonheidsspecialist, nagelsalon of masseur

Het dringende advies geldt voor alle publieke ruimtes, zo kwam het kabinet vanavond overeen. En is ingevoerd voor heel Nederland, in winkels, musea, gemeentehuizen, maar dus ook voor een bezoek aan contactberoepen. Onder contactberoepen worden verstaan: kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, masseurs en pedicures. Het advies gaat per direct in.

Premier Rutte onderbouwde tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer het nationale plan, door aan te geven dat op deze wijze zoveel mogelijk één lijn wordt getrokken. Als er een advies is die per regio verschilt, kan het onduidelijk worden in welke stad of dorp er nou wél, en waar nou géén mondkapje gedragen hoeft te worden.

This image has an empty alt attribute; its file name is Yuppies-Collage-General-LinkdIn-Banner.png
Hoe kom jij de corona crisis uit? Direct na de heropening van jouw salon op goed vindbaar zijn voor klanten? Voeg nu gratis jouw salon toe

Mondkapjesplicht voor contactberoepen, of alleen een advies?

Premier Rutte heeft aangegeven dat hij het voorlopig wil laten bij een dringend advies om een mondmasker te dragen. Een verplichting gaat hem te vooralsnog te ver.

Wat betekent een dringend advies in dit geval? Dat zowel de salon als de klant op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid wordt aangesproken. Samen zijn we verantwoordelijk voor het naleven van het advies, en moeten we er voor zorgen dat een behandeling zo veilig mogelijk verloopt.

Op dit moment breek je geen regels als je géén mondkapje draagt bij je kapper. Het kan het dus niet zo zijn dat je een waarschuwing, boete of andere volgens de wet vastgelegde reprimande wordt opgelegd. Maar wel kan het zo zijn dat de klant er door een salon op wordt aangesproken.

Advies blijft voor salons onduidelijk. Klanten zonder mondkapje weigeren?

Het advies legt een grote verantwoordelijkheid bij salonhouders, die zelf moeten uitvogelen of en hoe zij de maatregelen invoeren. Veel salons nemen zelf het heft in handen, door te kiezen voor niet alleen een advies, maar duidelijke huisregels. Bijvoorbeeld: Zonder mondkapje wordt je niet behandeld. Dit doen de salons allereerst om het bezoek voor zowel personeel als klant zo veilig mogelijk te maken en, daarnaast, om duidelijkheid te scheppen en het advies niet in het midden te laten.

Saloneigenaren: Als mondkapjes klanten beschermen is het een kleine moeite

Salonhouders Aishana (rechts) en Charissa (links) namen zelf al voor de advies het initatief om mondkapjes verplicht te maken in hun salon


Veel salons voerden deze week, vaak zelfs al voor het advies van Mark Rutte, een mondkapjesplicht in, in hun salon. Niet omdat zij het leuk vinden om streng te zijn voor klanten, maar wel omdat zij voelen dat ze met zo’n kleine aanpassing de maatschappij kunnen helpen.

Zo geeft Aishana, van LuxLashes by Aishana uit Groningen aan: “Op deze manier hoop ik mijn steentje bij te kunnen dragen bij het verlagen van de coronacijfers en verdere verspreiding te voorkomen”.

Charissa Bisschop van beautysalon CHA⁰ Beautycare kan zich daarin vinden: “Ik ken veel klanten in mijn salon al jaren en hun gezondheid is erg belangrijk voor mij. Als een mondkapje er voor zorgt dat het mijn klanten beschermt is dat voor mij een kleine moeite.”

Het mondkapjes advies voor contactberoepen wordt nog verder uitgewerkt.

Premier Rutte zei dat dit besluit wel moest worden gemaakt, hoewel ook hij niet perse verwacht dat dit dé maatregel is die het hoge aantal besmettingen weer omlaag brengt. Rutte stelde: “Maar het kan bijdragen”, waarna hij aan zijn woorden toevoegde dat de maatregel gedurende de komende dagen verder moet worden uitgewerkt. Omdat er nu ook direct weer een aantal nieuwe vragen zullen oprijzen. Want, wat gebeurt er als iemand het advies écht niet wil opvolgen?

This image has an empty alt attribute; its file name is 4a167a28-10f2-4468-9094-0f5342dd449d.jpeg
Na de heropening van jouw salon klanten een veilig gevoel geven?
Laat in je zaak of op je website zien dat je je houdt aan de hygiënevoorschriften met onze gratis poster.

Wat voor soort mondkapje heb ik nodig bij een bezoek aan mijn kappers, schoonheidsspecialist of massagesalon?

Als je vanaf morgen naar de kapper gaat, heb je er dus één nodig: een mondkapje. Maar: moet dat een profesioneel examplaar zijn? Nee, niet perse. In de zorg worden natuurlijk wel vooral Chirurgische maskers en ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP1-masker en FFP2-masker) gebruikt. Deze vorm van mondkapjes zijn het meest veilig, maar moeten officieel gekeurd.

Medische mondkapjes mogen wel, maar zijn niet verplicht voor in de salons. Het beleid laat het type mondkapje vooralsnog in het midden. Waardoor het beleid in de komende weken hoogstwaarschijnlijk gaat lijken op het beleid in het OV. Daar mag je als klant immers zelf kiezen wat voor mondkapje je gebruikt. Bijvoorbeeld een stoffen, plastic, of zelf gemaakt exemplaar. Stoffen mondkapjes zijn een veelgemaakte keuze, omdat wetenschappelijk bewezen is dat ze tot 80% van de virusdeeltjes kunnen tegenhouden. Lees hier onze uitgebreide test van verschillende mondkapjes en de bewezen werking ervan.

Deel dit artikel met vrienden of collega's

Wat vind jij hiervan?