Deel dit artikel met vrienden of collega's

UPDATE 31 maart: De Corona maatregelen zijn voor kappers en schoonheidsspecialisten tot 28 april verlengd. Lees hier ons laatste artikel over de persconferentie van Rutte en alle ins & outs van de verlengde maatregelen.

Handen schudden is inmiddels een no-go. Kroegen en scholen zijn dicht. Maar kun je eigenlijk nog wel naar je kapper of schoonheidssalon? Het antwoord is kortweg: Ja, dat kan. Maar weeg goed af hoe veilig dit is. Hoe je je maandelijkse knipbeurt, gezichtsbehandeling of manicure het beste aanpakt, lees je hieronder.

De overheid heeft sportscholen en sauna’s gesloten tijdens het. Hoe zit het met mijn bezoek aan de kapperszaak of beautysalon tijdens het coronavirus?

Waarom zijn kappers nog open, corona heeft Nederland toch nog lang niet verlaten? Deze vraag zingt op dit moment veel rondt.

De overheidsmaatregelen die horeca en andere gebouwen sluiten, zijn bedoeld tegen het bijeenkomen van grote groepen mensen. Schoonheidssalons en kappers horen daar niet bij. Ook in omringende landen zijn kappers en schoonheidsspecialisten grotendeels open. In Italië komen klanten één voor één langs, op afspraak, waarbij de salonhouder en zijn salon zich aan de hygiënevoorschriften houdt. In België zijn de salons in het weekend gesloten, doordeweeks kun je er op afspraak langskomen.

Als je besluit om te gaan, maak dan van tevoren een afsprak met je favoriete salon, waarbij je expliciet navraagt of de salon niet teveel mensen tegelijk ontvangt. Probeer bij voorkeur een een-op-een afspraak te maken, waarbij je alleen in de salon bent, of in een andere ruimte dan de andere bezoekers.  Sommige salons kunnen zelfs bij jou aan huis komen. Het is slim om te vragen of de salon zich houdt aan de RIVM-voorschriften en of de behandeling uitgevoerd kan worden zonder direct lichamelijk contact.

Mijn favoriete kapper of schoonheidsspecialist is wel gesloten, hoe kan dat?

Sommige kappers en schoonheidsspecialisten zijn inmiddels wel gesloten, omdat zij vinden dat ze de gezondheid van hun personeel en klanten niet kunnen garanderen. De keuze ligt bij de salon zelf. Steun als klant vooral het besluit van je vaste salon. Allereerst door hun beslissing te begrijpen en te accepteren. Maar bijvoorbeeld ook door je producten bij de salon te blijven bestellen, of op een andere manier salons een hart onder de riem te steken, tijdens deze moeilijke tijden voor bedrijven. Het is belangrijk om je favoriete salon te blijven steunen zodat ze hun kop boven water kunnen houden.

Kan ik bij een bezoek aan de kapper of schoonheidsspecialist besmet worden door corona, zelfs als deze zich houdt aan de RIVM-voorschriften?

Het corona virus verspreidt zich door menselijk contact. En wordt met name verspreid door grote groepen mensen die bij elkaar komen. Zolang je niet in een drukke ruimte komt, zoals de volle wachtkamer van een kapsalon, beperk je besmetting tot een minimum. Vraag daarom of je alleen in de salon kan komen of vraag in ieder geval na of er voldoende afstand tussen de klanten wordt aangehouden.

Als je ten slotte lichamelijk contact voorkomt met diegene die je behandelt, is de kans om besmet te worden zeer klein. Het is bij een behandeling vaak onmogelijk om de aangeraden afstand van anderhalve meter aan te houden, maar het is wel mogelijk om huid-op-huid contact te voorkomen. Vraag je kapper, manicure of huidspecialist daarom altijd of ze handschoenen gebruiken voor behandelingen.

Download gratis onze poster voor salons die open zijn. Geef klanten een veilig gevoel door te laten zien welke maatregelen je hebt getroffen.

Heeft het zin als mijn kapper of schoonheidspecialist een mondkapje draagt?

Het is niet verplicht, maar net als in de zorg, kunnen kappers en schoonheidsspecialisten professionele mondkapjes gebruiken. Dat is vooral voor hun eigen veiligheid. Deze mondkapjes moeten heel goed sluiten over de neus en mond en ze moeten regelmatig vervangen worden. De papieren mondkapjes die je soms ziet beschermen niet tegen het virus. Dit geldt dus ook voor jezelf: Als je erover nadenkt om zelf een mondkapje te dragen tijdens je bezoek aan de kapper of schoonheidsspecialist, kies dan voor een professioneel exemplaar.

Kan ik besmet worden met corona door een haarborstel, stijltang schoonheidsproduct, laser, pincet, masker of watjes?

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren, zo geldt de officiële mededeling van het RIVM. Buiten het lichaam overleeft het virus niet goed. De kans is dus erg klein dat je besmet zal raken door het aanraken van producten of oppervlakten. Het belangrijkste is dus vooral om geen lichamelijk contact te hebben.

Hoe hou ik de aanbevolen anderhalve meter afstand met mijn kapper of schoonheidsspecialist tijdens corona?

Er wordt door de regering sinds deze week aanbevolen om 1,5 meter afstand te houden tussen jou en anderen. Deze afstand wordt aangehouden, omdat dat de reikwijdte is van het virus, als iemand bijvoorbeeld niest of hoest. Het coronavirus kan dan heel kort door de lucht bewegen, tot een maximum van anderhalve meter.

De kans om besmet te worden is echter het grootste via direct lichamelijk contact, aangezien het virus alleen goed overleeft op het lichaam. Als je dit uitsluit voorkom je de meeste risico’s.

Om besmetting door de lucht te voorkomen is het belangrijk om veel afstand te houden tussen het gezicht van jou en de ander, of als je echt ten koste van alles veilig wilt zijn, door zowel zelf als de behandelaar een professioneel gezichtsmasker te dragen.

In dit artikel lees je meer over hoe je de aanbevolen anderhalve meter afstand kan houden, en of dat nodig is: “Kappers zijn open: hoe hou je anderhalve meter afstand?”.

Aan welke voorschriften moet mijn kapper of beauty salon zich houden?

De RIVM heeft een aantal voorschriften die voor iedereen gelden. Uiteraard ook voor jouw kapper of schoonheidsspecialist. Dat zijn:

+ Was de handen regelmatig

+ Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

+ Gebruik papieren zakdoekjes

+ Schud geen handen.

Deel dit artikel met vrienden of collega's

Wat vind jij hiervan?

 1. Sabi

  Zowel Anbos als Anko adviseren de salons gesloten te houden. Op 1.5 meter afstand werken is in ons beroep onmogelijk. Zelfs met handschoenen aan. Niesdeeltjes kunnen in de salon blijven hangen en zo andere klanten of de medewerkers van de salon alsnog besmetten. Sluiten is dus voor iedereen de meest veilige oplossing. Een verstandig besluit van deze vakbonden.

 2. Peggy

  Onzin er is huurcontract….geen handen geven wel knippen beetje vreemd. De overheid wil geen noodfonds geven of zie ik het alleen zo!

 3. Wendy

  Waarom is de tandarts wel dicht? Die heeft ook beschermende maatregelen en ook 1 op 1.

 4. Bos

  Om terug te komen op geen lichamelijk contact met de klanten, is onmogelijk. Wij hebben als kappers altijd huid op huid contact als je iemand knipt gaan je handen langs het gezicht dat is niet te voorkomen.

 5. Linda

  Belachelijk!!!… halve maatregels…
  Omdat we 1 op 1 werken hebben wij minder kans op besmetting zeggen ze… beetje vreemd!
  Waarom tandartsen en mondhygiëniste en de dokters niet werken???
  Terwijl wij zeer dicht contact hebben ppfff…
  Zijn ze bang op teveel financiële kosten?, Jazeker!
  Daarom geen lockdown allemaal financiële belangen.