Deel dit artikel met vrienden of collega's

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu eindelijk is het dan zover. Na jaren waarin we voornamelijk steil haar zagen, zijn het nu de krullen die weer helemaal hot zijn. Nu zien we je denken: ‘krullen, ik heb helemaal geen krullen.’ Voor jou is permanent dé perfecte oplossing. Permanent (krullen) is een haarstijl die we nu kennen van de jaren ’80. Misschien denk je daarbij wel direct aan een ontploft poedelkapsel. Maar permanent anno 2020 is toch net even wat anders. Met de nieuwe versie permanent heb je prachtig mooi gekruld haar en hoef je niet urenlang in de weer te gaan met je krultang of krulset. De krullen zien er heel natuurlijk uit en zelfs na een flinke bui ziet je kapsel er nog perfect uit.

Wat is een permanent?

Bij een permanent verlies je de huidige vorm van je haar doordat er zwavelverbindingen in je haar gebroken worden. Als gevolg hiervan worden er nieuwe verbindingen gemaakt terwijl je haren in de krul zitten. Het resultaat hiervan zijn de prachtige, langdurig blijvende krullen. ‘Zijn krullen voor iedereen mogelijk?’ Nee, dit is helaas niet het geval. Indien je hiervoor al diverse haarbehandelingen gehad, denk hierbij aan haarkleuringen of andere chemische haarbehandelingen. Dan is de kans heel groot dat je haar aan de droge kant is. Ga je nu een permanent zetten, dan is dit vragen of problemen. Niet alleen is de kans groot dat je haar de permanent überhaupt niet pakt, je brengt ook nog eens opnieuw schade toe aan je haar. Daarom wordt er ook altijd aangeraden om eerst bij de kapper langs te gaan om te laten checken of jouw haar wel in aanmerking komt voor een permanent. 

Permanent laten zetten, hoe werkt het?

Het laten zetten van een permanent duurt in totaal ongeveer een dik uur. Bij de behandeling wordt je haar eerst verdeeld in lokken, die vervolgens één voor één om permanentrollers, wikkels of shapers gedraaid worden. Wanneer dit klaar is, wordt er permanentvloeistof op je haar aangebracht. De werkzame stof van permanent bevat een zout genaamd ammonium thioglycolaat. Deze zout zorgt ervoor dat de haarschubben open gaan staan zodat de stof diep in de haar door kan dringen. De eerdergenoemde zwavelverbindingen die zich in je haar bevinden, zullen door deze stof opgelost worden. Dit zorgt ervoor dat je huidige haarstructuur verwijderd wordt en de krul als het ware ‘getekend’ wordt in je haren.

Nadat de permanentvloeistof een tiental minuten is ingewerkt, mag het product uitgespoeld worden. Dit gebeurt terwijl de permanentrollers nog in je haren zitten. Zodra de permanentvloeistof goed uitgespoeld is, wordt een neutralisatievloeistof over je haar met rollers verdeeld. De werkzame stof hierin is waterstofperoxide. Deze zorgt ervoor dat de zwavelverbindingen in je haar weer hersteld worden, alleen nu in de vorm van krullen. Vijf minuten later is het tijd om je haar weer opnieuw te wassen en te bevrijden van de rollers. Nu nog een product erin en je bent helemaal klaar.

Geen poedelkrullen à la ’80’s, maar een mooie bos krullen is permanent anno 2020

Fijn of grof permanent

Er zijn verschillende ‘soorten’ permanent. Je kunt kiezen tussen fijn en grof permanent. Dit is afhankelijk van de dikte van de rollers die gebruikt worden. Zo geven fijne krullers met een kleine doorsnede hele fijne, kleine krullen. Worden er grove krullers, wikkels of shapers gebruikt, dan zul je grove krullen krijgen. Afhankelijk van waar je zelf de voorkeur aan geeft kun je dus kiezen voor fijne of grove krullen.

Hoelang blijft een permanent zitten?

Een permanent zal doorgaans enkele maanden tot een half jaar blijven zitten. Na verloop van tijd zul je merken dat je permanent steeds losser wordt en minder strak zal zitten.

Welke producten gebruik ik voor permanent?

Een gevolg van het zetten van permanent is dat je haar droog wordt. Het haar heeft dus extra verzorging nodig om het goed in conditie te houden. Direct na het permanenten is het belangrijk om het haar even met rust te laten. Het haar heeft nu nog tijd nodig om van de chemische behandeling te herstellen. Vervolgens heeft je haar wel extra aandacht nodig. Hier geven we je enkele belangrijke tips voor:

 • Na het permanenten je haar de eerste drie dagen niet wassen
 • Het wassen van je haar is niet goed voor het permanent. Was je haar dus zo min mogelijk.
 • Bewerk je haar in de eerste week na het permanenten niet met een stijltang of ander apparaat waar  hitte aan te pas komt.
 • Verf je haar in de eerste weken na het permanenten niet.
 • Gebruik droogshampoo om je wasbeurt uit te stellen
 • Kies voor milde verzorgingsproducten
 • Gebruik een kam met grove tanden

Zoek op Salonkiezer naar permanent bij de beste kapper bij jou in de buurt

Wil jij graag permanent laten zetten bij de beste kapper voor permanenten bij jou in de buurt? Zoek dan hier direct op postcode of woonplaats. Vergelijk de kapsalons en maak direct een afspraak voor een mooi permanent bij de kapsalon van jouw voorkeur.

Hoe ziet een permanent eruit?

Permanent krullen rood haar
Deel dit artikel met vrienden of collega's

Laat een Reactie achter

 1. Klarinda Benjamins

  Wat voor rollers gebruik ik voor de soort uitgezakte grove krul?

 2. Tessa Kamphuis

  Hallo Klarinda,

  Je hebt hiervoor verschillende opties in de vorm van watergolfrollers, papillotten en permanentwikkels. Bij alle opties geldt hoe kleiner de roller, papillot of wikkel, des te steviger de krul. Hopelijk heb je hiermee een antwoord op je vraag. Uiteraard kan het geen kwaad om nog extra navraag te doen bij je kapper.

 3. Tessa Kamphuis

  Hoi,

  Permanentvloeistoffen zijn er in verschillende sterktes. De sterkte die jij nodig hebt is afhankelijk van de conditie en dikte van jouw haar. Heb je dik en gesloten haar, kies dan voor een wat sterkere vloeistof dan wanneer je poreus haar hebt. Vaak weet je het wel van jezelf, maar je zou je haar kunnen meten m.b.v. een haarmicrometer. Hoe meer jee haar beschadigd is, des te milder dient de vloeistof te zijn. Vraag altijd je kapper nog even voor advies. De keuze voor de juiste vloeistof is namelijk erg belangrijk voor het eindresultaat. Een te zwakke vloeistof kan er namelijk voor zorgen dat er weinig tot geen krullen in je haar komen.

  De meeste merken werken met vier sterkten die aangeduid worden met letter- of cijfercodes.

  F (forte) of 0 = voor hard en gesloten haar
  N (normaal) of 1 = voor normaal en onbehandeld haar
  G (gevoelig) of 2 = voor poreus, fijn of gekleurd haar
  S (soft) of 3 = voor zeer poreus, lichter of ontkleurd haar

 4. Louise

  Hallo, goed duidelijk verhaal! Vind het alleen jammer dat er afbeeldingen geplaatst zijn van vrouwen met halflang/lang haar. Het lijkt wel of er geen korte kapsels meer bestaan… Ik heb een bob kapsel (kaaklengte, achter iets opgeknipt) en het aller-steilste haar wat je maar kunt hebben. Ben altijd bezig met Carmen rollers en ronde föhnborstel om het niet plat langs mijn hoofd te hebben. 1 keer bij mijn kapper “grove” permanent laten zetten voor ondersteuning en volume. Vreselijk: bij vochtig weer zag ik er uit als Catweezle. Wat is voor mij nou geschikt? Dank voor je antwoord!

 5. Tessa | Salonkiezer.nl Bedrijfseigenaar

  Hallo Louise,

  Permanent kan ook zeker bij kort haar. Eigenlijk zie je dat je daar juist het beste volle krullen krijgt. Wat betreft jouw kapsel is het lastig op voorhand te zeggen wat jij het beste kunt doen voor een optimaal resultaat. Voor een goed advies is het namelijk belangrijk om je haar te zien, want het is van meerdere factoren afhankelijk of je een mooie krul krijgt of niet. Waarschijnlijk niet het antwoord waar je direct op hoopte, maar ik zou toch bij je kapper langs gaan voor een goed advies en uitleggen hoe het de vorige keer is gegaan…

 6. Arlette

  Hi, Ik heb krullen van mezelf maar zou graag een wat strakkere krul willen. Kan ik daarvoor permanent laten zetten?

 7. Lina

  Hee, ik wil permanete krullen zetten. Kent iemand een goede salon waar ik deze kan laten zetten? (Omgeving Utrecht)