Deel dit artikel met vrienden of collega's

Je herkent het vast wel. Je leven verloopt in een bepaald roes. Werken, werken, eten, ’s avonds even relaxen en de volgende dag weer hetzelfde verhaal. Je leeft in een vaste routine, zonder dat je af en toe even een stap terug zet en tijd voor jezelf neemt. Dat is het moment dat een heerlijke massage de uitkomst biedt. Je besluit om een massage te nemen en kijkt op het menu bij een massagesalon bij jou in de buurt. Wat zie je? Een enorm pallet aan verschillende soorten massage, met als resultaat dat je niet weet welke je moet kiezen. Ik was er ook niet mee bekend en besloot om me te verdiepen in welke soorten massages er allemaal zijn en wat ik kan verwachten bij een bepaalde massage. Omdat jij hier vast ook mee te maken hebt (gehad), maak ik hier een overzicht om jou te helpen bij de zoektocht naar de massage die bij jou past.

Waarom is een massage goed voor je?

Massages zijn goed voor je omdat ze grote voordelen hebben voor je gezondheid en zelfs je weerstand verbeterd. Daarnaast bieden massages nog enkele andere voordelen:

 • Een massage zorgt voor een verbetering in de balans tussen lichaam en geest
 • Massages activeren je zelfhelend vermogen
 • Massages verminderen stress
 • Een massage stimuleert het geluksgevoel
 • Door het nemen van een massage word je weerstand verhoogd
 • Het nemen van een massage stimuleert je doorbloeding
 • Door het los masseren van de spieren zorgen voor het verwijderen van knopen, en daarmee direct ook afvalstoffen
 • Massages geven energie

Welke verschillende soorten massages zijn er?

Bij een massage hebben we veelal hetzelfde beeld; het strelen, kneden, rollen en persen van de huid en spieren en dat vaak met een ontspannen doeleinde. Dit klopt deels! Het uitgangspunt van de meeste massagebehandelingen is hetzelfde: ontspannen, om het lichaam weer in balans te brengen en je een goed gevoel te geven.

Maar hoewel de meeste behandelingen hetzelfde uitgangspunt hebben, zijn er veel verschillende technieken om dit te realiseren. Dat blijkt wel uit het feit dat er wereldwijd meer dan 250 vormen van massagetherapieën zijn. Deze zouden we grofweg kunnen onderverdelen in ontspanningsmassages, intense massages, duo massages, therapeutische massages, detox massages en familiemassages. Dit overweldigende aanbod kan soms nogal verwarrend zijn en daarom zal ik de meest bekende vormen hier uitlichten, zodat jij kan zien welke massagetechniek voor jou het meest geschikt is.

Wat zijn de meest populaire soorten massages?

Ontspanningsmassages

 • Ontspanningsmassage met olie

Ontspanningsmassage is de meest bekende vorm van massage. Het is een afgeleide van de klassieke Zweedse massage. Het doel van de ontspanningsmassage is om je in een comfortabele setting te brengen en je in een diepe staat van ontspanning te brengen. Om dit te realiseren worden diverse basistechnieken toegepast:

 • Effleurage (strijkende bewegingen over de huid)
 • Petrissage (kneden van de spieren)
 • Tapotage (ritmische slagen)
 • Fricties (druk/wrijf-bewegingen)
 • Vibratie (snelle bewegingen van de weefsels)

Deze vijf basistechnieken worden toegepast om de bloedsomloop te stimuleren en spierpijn te verminderen. Daarnaast zorgt de massage voor ontspanning en verhoogt het je bewegingsvrijheid. De massage duurt gemiddeld 45 tot 90 minuten, uitzonderingen daargelaten.

Voor wie is de ontspanningsmassage geschikt?

De ontspanningsmassage is over het algemeen voor iedereen geschikt. Mocht je in het verleden blessures hebben gehad, dan is het aan te raden om dit voorafgaand aan de behandeling aan de masseur te laten weten. Maar dit is eigenlijk een regel die voor alle soorten massages geldt. Een ontspanningsmassage is zeer geschikt voor mensen met stijve spieren en mensen die pijn ervaren over het hele lichaam.

 • Zweedse massage

Wanneer je denkt aan het woord ‘massage’, dan is de Zweedse massage de massagesoort die daar het dichtste bij in de buurt komt. De Zweedse massage is een klassieker onder de westerse massagetechnieken en is ontwikkeld om de bloedsomloop te verbeteren, de spieren te kalmeren en het lichaam volledig te laten ontspannen. Het typische kneden, strijken en kloppen komt rijkelijk aan bod en wordt vergemakkelijkt door een overvloed aan massageolie in combinatie met geurtjes als eucalyptus of lavendel.

De Zweedse massage is een massagetechniek die vaak als ontspannen wordt ervaren en tegelijkertijd wordt geprezen om het stress verlagende vermogen zowel fysiek als emotioneel. Een behandeling van deze massagevorm stimuleert de huid en het zenuwstelsel en zorgt ervoor dat de gewrichtsbanden en pezen soepel gehouden worden.

Voor wie is de Zweedse massage geschikt?

De Zweedse massage is geschikt voor iedereen die te kampen heeft met overmatige spierspanning, een slechte doorbloeding, gewrichtspijn, stress, vermoeidheid en menstruatiepijn.

 • Lomi lomi massage

Ook lomi lomi massage is een massagevorm die we tot de ontspanningsmassages rekenen. Het verschil met de traditionele ontspanningsmassage zit in het feit dat deze massage meer spiritueel georiënteerd is.

Het is een massagetechniek die al honderden jaren in Hawaii wordt uitgevoerd. De behandeling bestaat uit een afwisseling van lange strijkende bewegingen en de traditionele methodes om de balans tussen lichaam en geest te beïnvloeden en zoveel mogelijk te herstellen. Wil je volledig ontspannen, dan is de lomi lomi massage zeker een goede voor je.

Voor wie is de lomi lomi massage geschikt?

De lomi lomi massage helpt je zowel op fysiek als mentaal gebied. Het helpt bij het verlichten van spierpijn en wanneer je last hebt van een laag zelfbeeld of stress. Heb je hiermee te maken, dan is dit zeker een massagesoort om eens te proberen.

 • Hand en voet massage

Handen en voeten (extremiteiten van het menselijk lichaam) hebben veel punten uit de reflexologie die gebruikt kunnen worden om stress te reguleren.

De reflexologie (voetreflexologie of reflexzonetherapie) is een massagesoort afkomstig uit China, die er van uitgaat dat alle organen en lichaamsdelen van de mens in verbinding staan met plaatsen op de voeten. De energiedoorstroming is daarbij de basis van de gezondheid van de mens. Een blokkering van deze stroming zorgt voor ziekte.

Bij deze massagevorm wordt er druk uitgeoefend op de verschillende reflexpunten op de handen en voeten. De massages zorgen ervoor dat blokkades worden weggehaald waardoor het zelfherstel van het lichaam wordt bevorderd. De massage wordt vaak als ontspannend ervaren, waarbij drukuitoefening op enkele zones op de voeten als ‘lekkere pijn’ ervaren kan worden.

Voor wie is de hand en voet massage geschikt?

Hand en voet massage helpt goed bij klachten als stress, oververmoeidheid, gewrichtspijn, hormonale klachten, maag- en darmklachten en migraine.

 • Stoelmassage

De stoelmassage is vaak een korte massage die vaak als ontspannend ervaren wordt. Gedurende de massage lig je niet, maar zit je rechtop in een speciale massagestoel. De stoelmassage is een drukpunt massage van de nek, schouders, armen, handen en rug met als doel het stimuleren van de bloedtoevoer naar het weefsel.

De massage heeft zowel een preventieve als herstellende werking bij klachten als een stijve nek, spanningshoofdpijn, tintelende vingers, en pijnlijke schouders en armen. Daarnaast heeft een stoelmassage en stress verminderende werking en verbetert het je stemming. De massage kan overigens gewoon met kleding aan uitgevoerd worden zoals hieronder in de video te zien is. 

Voor wie is de stoelmassage geschikt?

De stoelmassage is geschikt voor iedereen die last heeft een stijve nek, spanningshoofdpijn, tintelende vingers, en pijnlijke schouders en armen of die te kampen heeft met stress. Deze massagetechniek heeft zowel een preventieve als herstellende werking, dus het kan ook zeker geen kwaad om zonder klachten ook eens een stoelmassage te proberen. In het bedrijfsleven is het vrij bekend, vanwege de korte duur en het grote effect.

 • Hot stone massages

Deze behandeling is een geschenk voor het lichaam en geest. Tijdens deze warmtemethode, waar relaxatie centraal staat, worden afgeronde (basalt) stenen van 45 °C  op je lichaam gelegd. Door de stenen dringt de warmte in je lichaam waardoor je spieren helemaal ontspannen. De strijkende, cirkelvormige bewegingen die vervolgens met de basalt stenen worden gemaakt hebben en stretchend effect.

De behandeling heeft als effect dat het je stofwisseling stimuleert, de afvalstoffen in je lichaam afvoert en je bloeddoorstroming bevorderd.

Voor wie is de hot stone massage geschikt?

De hot stone massage is uiterst geschikt voor mensen die te maken hebben met stress, vermoeidheid, spierspanning of spijsverteringsproblemen. Indien je last hebt van een huidziekte, psoriasis, een verwonde huid of erg gevoelige en/of dunne huid dan is deze massage een afrader. Heb je last van koorts of een verhoogd risico voor het oplopen van trombose, is dit geen massage voor jou.

 • Wrapping

Wrapping is een soort van uitbreiding op je gekozen massagebehandeling. Deze behandeling is een heerlijk extraatje, vooral in de winter. Bij wrapping word je heerlijk ingepakt met warme doeken en kruiken, wat zorgt voor een extra geborgenheid. Dit zorgt ervoor dat jij je naast je eerste massagebehandeling nog lang lekker warm zal voelen.

Voor wie is wrapping geschikt?

Wrapping is dus geschikt voor iedereen nog na even extra wil nagenieten na hun eerste massagebehandeling. Zie het als een extra beloning voor jezelf, puur omdat je het verdiend.

Intense massages

 • Deep tissue massage

De deep tissue massage is vergelijkbaar met een sportmassage, alleen dan in een lager tempo. Bij deze massage ligt de focus voornamelijk op het dieper gelegen weefsel (tissue) en spierknopen. Door o.a. overbelasting, stress of een slechte houding kan er een gebrek aan doorbloeding of zuurstof in de spier plaatsvinden, waardoor overgevoelige plekken ontstaan. Deze overgevoelige plekken komen vaak tot uiting in knopen. Deze kunnen tevens ook ontstaan door een ongeluk, slechte voeding of een gebrek aan beweging. De massage focust zich op het losmaken van de toegenomen spierspanning. Dit zorgt ervoor dat de pijn afneemt. De massage staat bekend als een vrij stevige, intensieve massage.

Voor wie is de deep tissue massage geschikt?

De behandeling is vooral bedoelt voor mensen met zeer intensieve en plaatsspecifieke pijn. Door het uitoefenen van druk kan onmiddellijke verlichting van gewrichts- en spierpijn behaald worden.

 • Remedial (herstel) massage

Remedial massage ligt een beetje in de lijn van deep tissue massage en sportmassage. Het een massagetechniek die effectief kan zijn bij de behandeling en het voorkomen van spierpijn en blessures. Tijdens de behandeling wordt deep tissue technieken ingezet om blokkades in de spieren (knopen) en beschadigde cellen te verwijderen. Zoals de naam als doet voorkomen helpt deze behandeling de hersteltijd na een blessure te verkorten en genezing te bevorderen.

Voor wie is de remedial (herstel) massage geschikt?

Remedial massage wordt o.a. veel gebruikt voor het behandelen van rugpijn.

 • Sportmassage

Sportmassage is een paramedische massage gericht op het verminderen van vermoeidheidsverschijnselen, t.b.v. herstel na blessures, ter voorkoming van letsel of ter voorbereiding op en verbetering van sportinspanningen. Bij de behandeling masseren de masseurs voornamelijk de spieren, waardoor de afvoer van afvalstoffen en het stimuleren van de stofwisseling worden verbeterd.

Voor wie is de sportmassage geschikt?

Sportmassage is voornamelijk geschikt voor sporters.

Duo massages

 • Duo massage

Een duo massage is niet zozeer een losstaande massage. Eigenlijk komt een duo massage neer op het feit dat je samen met iemand anders in dezelfde ruimte een massage ondergaat. Het principe van het ondergaan van een duo massage is dat het heel verbindend kan werken om met een geliefd persoon samen in stilte een massage te ondergaan.

Voor wie is de duo massage geschikt?

Een duo massage is voor iedereen geschikt die samen met een geliefd iemand een massage wil ondergaan.

Therapeutische massages

 • Shiatsu

Shiatsu betekent ‘vinger’ en ‘druk’. Het is een uit Japan afkomstige massagetechniek waarbij door aanrakingen of druk met vingers, handen, voeten of ellebogen druk wordt uitgeoefend op bepaalde specifieke punten van het lichaam. Het heeft hierin vergelijkbare punten met acupunctuur alleen wordt daarbij gebruik gemaakt van naalden en hier met lichamelijke aanrakingen.

Deze Japanse massagetechniek is ontwikkeld voor preventieve gezondheidszorg die de vitaliteit bevorderd en vermoeidheid bestrijdt. Dit wordt gerealiseerd door blokkades in het lichaam op te heffen. Tijdens de behandeling houd je je kleding aan.

Shiatsu is een holistische behandelmethode. Dit houdt in dat lichaam en geest als één geheel wordt gezien.

Voor wie is de shiatsu massage geschikt?

Shiatsu is een massagevorm die geschikt is voor mensen die opzoek zijn naar een holistische behandeling of als je een flinke boost in energie kan gebruiken. Daarnaast wordt het ook toegepast ter ontspanning voor baby’s en kinderen.

 • Tantra

Tantra wordt vaak verward met een erotische massage, maar eigenlijk zijn ze zeer verschillend. Het doel van een tantra massage is eigenlijk bewustwording van jezelf. De masseur probeert jou een betere connectie met jezelf aan te laten gaan, waarbij seksuele voldoening niet de prioriteit heeft. Tijdens de massage wordt je lichaam, dat bestaat uit vele erogene zones, gestimuleerd met zachte, sensuele bewegingen om je bewust te laten worden van die erogene zones. Let wel, sensuele bewegingen en dus niet seksuele bewegingen.

Voor wie is tantra geschikt?

De tantra massage is geschikt voor mensen die hun mannelijke en vrouwelijke energie willen opwekken en samen willen brengen. Wil jij je seksuele bewustzijn aanwakkeren, dan is tantra ook zeker iets wat je moet proberen. Daarnaast zorgt tantra ervoor dat je je lichaam beter leert kennen. Daarnaast is het ook de  ultieme vorm van masseren wanneer je een sensueel moment wilt met je partner.

 • Thaise massage

De Thaise massage is één van ’s werelds bekendste massagetechnieken en kenmerkt zich als een combinatie van rustige opeenvolgende bewegingen, acupressuur, reflexologie, energetische werking en stretching. Gedurende de behandeling wordt geen gebruik van olie, waardoor je je kleren gewoon aan kunt houden. De Thaise massage zal ritmisch en meditatief aanvoelen. De masseur werkt met kneedbewegingen en drukpunten m.b.v. zijn/haar voeten, knieën en elleboog.

Voor wie is de Thaise massage geschikt?

De Thaise massage is zeer geschikt voor het bestrijden van carpaletunnelsyndroom, frozen shoulder, lage rug pijn, gewrichtspijn, fybromyalgie, migraine, slechte doorbloeding, stress en vermoeidheid.

 • Indiase hoofd massage

De Indiase massage is afkomstig uit de ayurveda-stroming, welke zich volledig focust op het hoofd, de nek en de schouders. Gedurende deze diepe massage worden diverse technieken toegepast, waarbij verschillende hoeveelheden druk wordt uitgeoefend, met als doel om genezing te stimuleren en de balans in het lichaam te herstellen. De Indiase hoofdmassage kan steviger aanvoelen dan dat je misschien in eerste instantie verwacht. Dat zeggende, hoor je absoluut geen ongemak te voelen gedurende de massage. De voordelen van deze massage is dat het uiteindelijk zorgt voor een verbeterde slaaproutine en het vrijkomen van spanningen in de nek, rug en schouders. 

Voor wie is de Indiase hoofdmassage geschikt?

De Indiase hoofdmassage is geschikt wanneer je een disbalans ervaart in het lichaam. Dit kan tot uiting komen in een slechte nachtrust en spanningen (verkrampingen) in de nek, rug en schouders.

 • Reiki

Reiki wat letterlijk ‘levensenergie’ betekent, is de oplossing voor de stresskippen onder ons. Reiki is een vorm van handoplegging die zowel je fysieke als emotionele spanning wegneemt. Gedurende de behandeling, waarbij je aangekleed op de massagetafel ligt,  worden je energiepunten of chakra’s gestimuleerd; met als resultaat dat energie weer door je lichaam stroomt. Op deze manier heeft reiki een ontgiftend (detox) en bevrijdend effect.

Voor wie is Reiki geschikt?

Reiki is geschikt voor jou wanneer je een open geest en gevoel voor spiritualiteit hebt en wanneer je kampt met emotionele blokkades en nood hebt aan fysieke en geestelijke bevrijding.

Detox massages

 • Detox massage

De detox massage, ook wel lymfedrainage massage genoemd, is ontwikkeld door Emil en Estrid Vodder in de jaren dertig van de vorige eeuw. In de periode na de Tweede Wereldoorlog werd deze massagevorm extreem populair in Frankrijk, nadat werd opgemerkt dat diverse soldaten te kampen hadden met gezwollen lymfeklieren. Deze soldaten konden door middel van een zachte massage geholpen worden, omdat hiermee de afvoer van afvalstoffen en de lymfe verbeterd werd. Daarnaast hielp de massage met de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes en de bevordering van celvernieuwing. De laatste onderzoeken hebben uitgewezen dat de detox massage geen duidelijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengt voor op de lange termijn.

Voor wie is de Detox massage geschikt?

Lymfe massages zijn geschikt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden en wordt voornamelijk toegepast voor directe ontspanning van de spieren. Daarnaast is het een goede optie wanneer je de afvoer van afvalstoffen en lymfe van je lichaam wilt verbeteren.

Familie massages

 • Zwangerschapsmassage

Zoals de naam al doet vermoeden is de zwangerschapsmassage speciaal ontwikkeld voor tijdens je zwangerschap. Er zijn verschillende massageopties die je kunt doen. Afhankelijk van je klachten wordt gekozen voor de meest geschikte massagetechniek. Vaak wordt hierbij extra aandacht geschonken aan de gebieden die het zwaar te voorduren hebben gedurende de zwangerschapstijd, met als doel om stress en de zwangerschapspijn te verminderen.

De massage maakt gebruik van lichte, ritmische technieken die afgestemd zijn op de behoefte van de zwangere vrouw en het stadium van de zwangerschap waarin zij zich bevindt. Bij deze zachte massage wordt er vaak gebruik gemaakt van kussens of een speciale massagetafel om zo de zwangere vrouw extra comfort te bieden.

Voor wie is de Zwangerschapsmassage geschikt?

De zwangerschapsmassage is geschikt voor mensen die zwanger zijn.

 • Postnatale massage

Deze massage is speciaal ontwikkeld om vrouwen zowel fysiek als mentaal te helpen herstellen na de bevalling. Ook hierbij worden zachte massagetechnieken toegepast. De postnatale massage draagt bij aan stressvermindering, een verbeterde slaap, pijnbestrijding en het versnellen om de hormonen weer in balans te krijgen. De massage kan vier weken na de bevalling gestart worden in het geval van een natuurlijke geboorte. Bij een keizersnede is dit ongeveer zes weken.

Voor wie is de Postnatale massage geschikt?

De postnatale massage is bedoeld voor vrouwen die net zijn bevallen.

 • Shantala-massage

Wat begon als een Indiase massagetechniek voor baby’s, liep uit tot een behandeling die ook volop werd ondergaan door volwassenen. Shantala is een ontspannende massage waarbij met ritmische strijkbewegingen continue contact plaatsvindt tussen jouw lichaam en de handen van de masseur, om zo een groter bewustzijn te creëren over je lichaam en je tastzin aan te scherpen.

Voor wie is de Shantala-massage geschikt?

De shantala massage is geschikt voor mensen die slaapproblemen hebben en/of aandachtsstoornissen, je doorbloeding gestimuleerd moet worden of wanneer je een sterkere tastzin wil. De massagetechniek wordt vaak gebruikt door mensen met een zintuigelijke beperking om zo hun tastzin aan te scherpen.

Er zijn zoveel soorten massages, maar welke moet ik kiezen?

Zoals je gelezen hebt zijn er vele soorten massages met elk hun specifieke doel en doelgroep. Heb je zelf te kampen met fysieke klachten, neem dan altijd even van tevoren contact op met de masseur en breng haar op de hoogte van je klachten. Op basis daarvan en je wensen en behoeften kan dan een geschikte massage gekozen worden. Heb je geen klachten en weet je al welke behandeling je precies wil, boek dan direct een plekje bij jouw favoriete massagesalon op Salonkiezer.nl.

Deel dit artikel met vrienden of collega's

Laat een Reactie achter

 1. renee bonger

  Er zijn ook integraal holistische massages. Die mis ik nog een beetje in de lijst …
  Praktijkhuiswaarts.nl, Arnhem